Az egészséges sarokmagasság

2016.01.31 20:32

Naponta tapasztalom,hogy az egészséges sarokmagassággal szinte mindenki hadilábon áll.

A férfiak esetében ez nem annyira kérdés,bár részükre is gyártanak lapos talpú cipőket,papucsokat.Esetükben a 2-2,5 cm-es sarokmagasságot kellene betartani.

Hölgyeknél már nehezebb a dolog már csak a divat miatt is.Náluk az egészséges sarokmagasság 3-4 cm között van.Ez alatt és felett is kárt fog okozni az adott lábbeli hosszabb távú viselése.

A leírt sarokmagasságok alatt azért káros,mert járás közben a sarok nem fogja a sarokcsont becsapódását megfelelően csillapítani,túl fogja feszíteni az Achilles-ínt,illetve a talpunk boltozataira is nagyobb terhelést jelent.Egy idő után sarok,illetve akár az egész talpra,lábfejre kiterjedő fájdalmat okoz.

A leírt sarokmagasság felett pedig egyértelműen a harántboltozatot terheljük túl,mely egy idő után lesüllyed,majd később az egész előlábra,lábujjakra is kiterjedő fájdalmat okoz és hozza magával a bütyköt és a kalapácsujjakat!

 

Sajnos a divat abszolút nem követi ezeket a "törvényeket",így előbb-utóbb a lábunk egészségét áldozhatjuk divathóbortunknak.

 

Egy kis odafigyeléssel már sokat tehetünk egészségünkért!

 

Czika Sándor

Ortopédiai cipész,talpmasszőr,Kinesio-tape terapeuta